I am taking a hiatus from blogging. The posts I now add will be unedited and unpolished, please forgive me. I am using this platform as a storage place for interesting things. I am currently focusing on editing wikipedia articles on contemporary art instead. I encourage you to do the same and to follow still very active blogs like hyperallergic, c-monster, bldgblog, and more. thanks you.

Marjetica Potre

Xapuri: Rural School

Building materials, energy and communication infrastructure, 2006
How to Live Together, 27th São Paulo Biennial, São Paulo, Brazil

This is a case study of a primary school that has been built in a remote area of the Amazonian forest in the Brazilian state of Acre. The construction of such schools represents a collaboration between local communities and the government. Typically, a school is equipped with extensive solar paneling and a satellite dish, in other words, a source of energy and the means for communication with the world.

from here

The Cook, the Farmer, His Wife and Their Neighbour

Building materials, energy infrastructure, vegetable garden, 2009
Stedelijk Goes West, Nieuw West, Amsterdam
Project by Marjetica Potrc and Wilde Westen (Lucia Babina, Reinder Bakker, Hester van Dijk, Sylvain Hartenberg, Merijn Oudenampsen, Eva Pfannes, Henriette Waal)
Supported by the Stedelijk Museum Amsterdam; Far West, Amsterdam; The Netherlands Architectural Fund, Rotterdam

The project is a community garden and community kitchen in the Nieuw West district of Amsterdam. A previously unused site at Lodewijk van Deysselstraat 61 becomes a community kitchen. The vegetable garden is located behind the kitchen in a former fenced-off 'look-only garden' (kijkgroen). The garden and the kitchen create bonds within the neighbourhood and become a catalyst for transforming not only the public space but also the community itself. The project is an example of 'redirective practice', with people from various disciplines and backgrounds working together to find new ways to build a shared community. The project is a case study for redesigning the modernist neighbourhood from below and redefining rural and urban coexistence. More information can be found on the project's blog.

from here

No comments:

Post a Comment